pátek 20. ledna 2012

Tři problémy Mitta Romneyho aneb Co čekat v Jižní Karolíně

Před zítřejšími primárkami v Jižní Karolíně se objevilo několik překážek, které by mohly překazit Mittu Romneymu zatím poměrně suverénní jízdu za prezidentskou nominací.

  • Ukázalo se, že možná nevyhrál kaukusy v Iowě. Při přepočtu hlasů se zjistilo, že Rick Santorum má o 34 hlasů více. Výsledky ovšem nejsou kompletní, protože nejsou  k dispozici  ke kontrole lístky z osmi okrsků. Oficiálně jde o remízu.
  • Ze souboje o nominaci odstoupil včera texaský guvernér Rick Perry a inhed podpořil Gingrichovu kandidaturu. Právě Gingrich, přestože získal z předchozích voleb nejméně hlasů mezi zbývajícími kandidáty, je považován za hlavního Romneyho oponenta.

  • Romneyho oponenti po něm požadují, ať zveřejní své daňové přiznání. Ten poté přiznal, že ze svých příjmů platí nižší daně, než většina Američanů, což je dáno strukturou jeho příjmů. Většina pochází z kapitálových zisků, které jsou zdaněny méně než ostatní typy příjmů. Dalším problémem by mohlo být odhalení využívání offshoreových strategií (využívání výhod daňových rájů - od Delaware, přes Irsko, až po Kajmanské ostrovy). Vzhledem k tomu, že v se USA zostřují konflikty mezi chudými a bohatými, mohlo by právě toto Romneymu podrazit nohy.

  • Čtvrtý ze tří a pravděpodobně ten nejdůležitější. Lidé, kteří pracují na Gingrichově kampani "objevili", že Romney ovládá francouzštinu. Pomlčme o tom, že Gingrich nejspíše taky.


Souhrn těchto faktorů by mohl vést k Romneyho porážce a Gingrichově vítězství v Jižní Karolíně. Ve všech průzkumech prováděných od začátku letošního roku do 17. ledna byl uváděn Romney jako vítěz. Například průzkum od společnosti Rasmussen z 16. ledna předpovídá Romneymu vítězství s 35 % hlasů, druhý Newt Gingrich měl obdržet jen 21 % hlas. Všech pět výzkumů provedených 18. a 19. ledna již uvádí Gingriche jako vítěze (byť 3x pouze v rámci statistické odchylky). Faktor Perry vratkou Gingrichovu převahu nejspíše ještě o trochu zvětší.
Romneyho může uklidňovat skutečnost, že Jižní Karolína je jeden z nejkonzervativnějších států Unie, část Biblického pásu, nikoliv stát ve kterém má vítězství "povinné". Na druhou stranu, za situace, kdy jsou konzervativní voliči rozděleni mezi více kandidátů, by měl usilovat o vítězství.

Žádné komentáře:

Okomentovat