pondělí 5. března 2012

Superúterý – co, kdy, proč a kde

Co?

Volební superúterý (angl. Super Tuesday) je den amerických primárek, kdy se konají volby ve velkém množství státu zároveň.

Před čtyřmi lety si demokraté od superúterý slibovali, že rozhodne o jejich kandidátovi. Přestože se demokratické primárky konaly ve 22 státech (plus Americké Samoe), výsledky byly vyrovnané. Letos u republikánu rozhodně nemůžeme očekávat, že se o vítězi rozhodne. 

Kdy a proč?

Volební superúterý letos připadlo na 6. března. Toto datum není náhodné a vychází z Pravidel Republikánské strany. Tato stanovují různé termíny pro různé typy voleb a jejich cílem je dát i menším státům vliv na celkovou volbu. Pokud se začíná menšími volbami, mají také kandidáti se slabším finančním zázemím na začátku kampaně šanci během primárek vyrůst. Pokud by primárky začaly v Kalifornii, Texasu, New Yorku, kde by byli vázaní kandidáti a systém vítěz bere vše, volby by nejspíše vypadaly úplně jinak.
Tato pravidla určují, že:
  1. Od prvního února se volí jen v "brzkých" státech: Iowa, New Hampshire, Nevada a Jižní Karolína.
  2. Od prvního úterý v březnu se může volit ve všech státech – ale jen proporčním systémem.
  3. Od prvního dubna jsou povoleny všechny typy voleb včetně systému vítěz bere vše.
Pokud vás mate, že se konaly primárky i na Floridě, v Coloradu, Minnesotě, Maine, Maine, Arizoně, Michiganu, Wyomingu a Washingtonu se konaly dříve, či  že v New Hampshiru a Jižní Karolíně se uplatňoval systém vítěz bere vše, vězte že státy byly buď potrestáty ztrátou poloviny delegátů, nebo nominace delegátů na konvent bude uskutečněna až po zítřku. 

Kde?

Volby se budou konat v deseti republikánských státech. Podle počtu delegátů: Georgia (76),  Ohio (66), Tennessee (58), Virginie (48) , Oklahoma (43), Massachusets (41), Idaho (32), Severní Dakota (28), Vermont (17). Kaukusy v Aljašce budou končit až 24. března a rozdělí 27 delegátů.

Žádné komentáře:

Okomentovat